(1840 - 1922)
17. sept. kl. 14:00 
Galleri Athéne

Gro Bente Kjellevold, sang

Monica Tomescu-Rohde, piano

Theodora Cormontan, hvis fulle navn var Theodora Nicoline Meldal Cormontan, ble født i 1840 som nest yngst i en søskenflokk på syv. Fødested var Beistad i Nord-Trøndelag. Familien flyttet til Arendal i 1847 da faren ble sogneprest i byen, en stilling han for øvrig hadde til 1882. Da var han faktisk 84 år gammel.​​​​​​​
Det antas at Theodora fikk musikkundervisning av den tyskfødte organisten og stadsmusikanten Fredrich Wilhelm Thoschlag. 23 år gammel flyttet hun til København hvor hun studerte musikk. Studietiden ble ikke langvarig. Da moren døde i 1865, flyttet Theodora hjem igjen til prestegården i Arendal for å hjelpe faren. Men dette var ikke til hinder for Theodoras musikalske karriere. I 1869 holdt hun konserter som sopran solist i flere norske byer, og høstet meget gode kritikker. Hun holdt også pianokonserter.
Ved siden av karrieren som utøvende musiker, komponerte hun både for piano og vokal. Det skandinaviske musikkforlaget Warmuth ga ut flere av Cormontan sine komposisjoner i perioden 1875 til 1879. I 1879 etablerte Theodora Cormontant et eget musikkforlag som i perioden fram til 1886 utgav ti av Cormontans egne komposisjoner.
Musikkforlaget til Cormontan utga også komposisjoner fra andre kvinner. En av dem var Caroline Schytte Jensen, moren til den kjente norske forfatteren Gabriel Scott. Theodora Cormontan drev også musikkhandel og et noteleiebibliotek i Arendal. Forlagsdriften hadde kommisjonærer i flere norske byer samt i København. Notene hennes hadde ikke bare et marked i Norge og Danmark, men også Sverige, Tyskland og Russland.
(kilde: https://www.nkp.no/2-uncategorised/591-theodora-cormontan)

You may also like

Back to Top