(1944 - )
9. mar 2019 kl. 16:00
Galleri Athéne

Monica Tomescu-Rohde, piano
Ingvild Græsvold, fiolin
Anna Helgadottir, cello
Agnessa Dzodtsoeva ble født i Tbilisi (Georgia). Seks år gammel viste hun talent for musikk, og som barn gikk hun på musikkskolen i byen Vladikavkaz  (Nord-Ossetia). 14 år gammel vant hun førsteprisen i en konkurranse om utøvende musikk for det 20. århundre.  
I 1968 fullførte hun studier ved det russiske musikkakademiet  i Moskva, og fikk sin mastergrad i musikkvitenskap, komposisjon og piano. Hun flyttet til Irak etter å ha giftet seg med Fikri Bashir, og siden har hun arbeidet som konsertpianist, komponist, musikklærer ved Musikk-og ballettskolen og Kunstinstituttet, og har vært involvert i organseringen av konserter, musikkeventer og festivaler. 
Sammen med sin ektemann er Agnes en av grunnleggerne av Musikk- og ballettskolen og Bagdad kammerensemble, og hun har deltatt i reorganisering av Symfoniorkesteret. I 1990 fikk hun førsteprisen i komposisjon av Kultur- og informasjonsdepartementet (Bagdad).
Siden 1992 har hun bodd i Amman, Jordan. Hun har arbeidet ved det nasjonale musikkonservatoriet og deltok i Jarash-festivalen i 1994, 1995 med sine egne komposisjoner. I 1996 deltok hun i Vårfestivalen i Paris og den 10. internasjonale konferansen for «Kvinner i musikken» i Los Angeles, og hun bidro ved Fuiggi-festivalen hvor hun ble utnevnt til æresmedlem i Adkins Chiti-stiftelsen.
I 1998 fikk hun en medalje fra den italienske statsministerens kontor for like muligheter for menn og kvinner. I 1999 fikk hun en offisiell tittel fra International Order of Merit (I.O.M.). I 2000 etablerte hun den Arabiske alliansen for kvinner i musikken, og deltok ved den 27. International Millennium Congress on Arts and Communications i Washington DC, hvor hun mottok en utmerkelse for sin deltakelse. Hun deltok samme år også ved UNESCOs festivale for kvinnelige skapere i Saloniki. 
Agness Bashir er omtalt i verker som «Whos is who in music» og «Five Hundred leaders of Influence in the Art of 20th Century». 

You may also like

Back to Top