(1867 - 1944)
6. april 2019 kl. 16:00
Galleri Athéne

Ingrid Vetlesen, sopran
Marit Sehl, mezzosopran
Monica Tomescu-Rohde, piano
 Amy Beach ble født i New York, og er kjent som den første kvinnelige komponist som fikk en symfoni fremført av et stort orkester (hennes «Gaelic»-symfoni, med premiere ved Boston Symphony Orchestra i 1896). Hun var også en av de første amerikanske komponister som fikk anerkjent sin musikk i Europa, og hun var den første klassiske amerikanske komponisten som oppnådde suksess uten å ha studert i Europa.
Hun var et vidunderbarn og debuterte offentlig som pianist i 1883, samme år som hun publiserte sine første komposisjoner. I 1885 opptrådte hun med Boston Symphony Orchestra, men etter å ha giftet seg med en anerkjent kirurge, Dr. H.H.A Beach, begrenset hun sine opptredener i tråd med hans ønsker, og fokuserte heller på komposisjon. Hun hadde én opptreden i året, hvor inntekten gikk til veldedighet, og ved én av disse opptredener fremførte hun sin egen pianokonsert med Boston Symphony Orchestra i 1900.  Da hennes mann døde i 1910, fortsatte hun å opptre, og hun turnerte med stor anerkjennelse i Europa med sin egen musikk, fram til utbruddet av første verdenskrig. 
Blant hennes verker er en messe i Ess-dur, Op. 5 (fremført av Handel og Haydn-foreningen i 1892), en fiolinsonate, Op. 34 (1896), en pianokvintett, Op. 67 (1907), Tema og variasjoner for fløyte og strykerkvartett, Op. 80 (1916), en strykerkvartett, Op. 89 (1929), operaen «Cabildo», Op. 149 (1932), en pianotrio, Op. 150 (1938), et bredt spekter av kormusikk, både religiøs og verdslig, mange sanger, og en stor mengde musikk for piano (fra barnestykker til store stykker med største virtuositet).
Senere i livet tilbragte hun de fleste somrer ved kunstnerkolonien  «the MacDowell Colony» i New Hampshire, og resten av året for det meste i New York og i Massachusetts. Ved sin død etterlot hun mer enn 300 publiserte verker, og mer har blitt publisert i de senere tiår. Hun oppnevnte «the MacDovell Colony» som testamentsfullbyrder, og alle inntekter fra hennes musikk går til virksomheten ved denne kunstnerkolonien.

You may also like

Back to Top