(1885 - 1923)
27. januar kl. 16:00
Eleanor Corr
Eleanor Corr
Eira Sjaastad Huse
Eira Sjaastad Huse
Emil Duncumb
Emil Duncumb
Grevinne Maria Theodora Paulina Pejačević var ​​en kroatisk komponist, pianist og fiolinist og en av de første komponistene som introduserte orkestersangen til kroatisk musikk. Symfonien hennes i fis-moll regnes av forskere for å være den første moderne symfonien i kroatisk musikk.
Dora Pejačević ble født i Budapest i 1885 som Maria Theodora, og vokste opp som medlem av det kroatiske aristokratiet, datter av en ungarsk-kroatisk greve og en ungarsk baronesse. Doras musikalske gaver ble anerkjent og oppmuntret i tidlig alder av moren hennes, som selv var utdannet pianist og sanger. Da familien flyttet fra familieeiendommen Našice (nå i Kroatia) til Zagreb i 1903, begynte hun å studere musikk mer seriøst, fortsatt i privat kapasitet, med professorer ved det kroatiske musikkinstituttet. På det tidspunktet hadde hun allerede komponert flere verk under påvirkning av romantiske komponister som Mendelssohn, Schumann og Grieg. Senere studerte hun i Dresden og München og fikk undervisning i instrumentering, komposisjon (fra Percy Sherwood) og fiolin (fra Henri Petri i München). Hun var stort sett selvlært. 
Selv om hun er solid forankret i den romantiske tradisjonen, med hint fra fransk impresjonisme, fant Pejačević sin egen komposisjonsstemme, en hovedfigur i det kroatiske kulturlivet og et lysende fyrtårn for alle kvinnelige musikere og komponister. Hun døde i München i 1923.
Utøvere:
Eira Sjaastad Huse, mezzosopran
Eleanor Corr, fiolin
Emil Duncumb, piano

You may also like

Back to Top