(1893 - 1918)
14. oktober 2017 kl. 16:00,
Galleri Athéne   
Ingrid Vetlesen, sopran
Ingvild Græsvold, fiolin
Monica Tomescu-Rohde, piano
     Marie-Juliette Olga / Lili Boulanger ble født i en musikalsk familie: faren, Ernest Boulanger, var komponist og moren, Raïssa Myschetsky, var sangerinne. Charles Gounod og Gabriel Fauré var blant familiens nære venner sammen med Paul Vidal, dirigent og professor i komposisjon ved Conservatoire du Paris, og Georges Caussade, lærer i kontrapunt ved det samme institusjon, mannen som skulle spille en viktig rolle i Lilis musikalske utvikling.
    I toårsalderen fikk Lili lungebetennelse som hun aldri fikk kommet seg etter den. Når hun ble 3 utviklet hun det som i dag heter Crohns sykdom, en sykdom som var uhelbredelig i den tiden. Herfra ble hennes korte liv overskygget av sykdom.
​   Allerede i barneårene viste Lili stor interesse for musikk og hun sang og spilte både fiolin, klaver og harpe. Hun debuterte i fiolin i 1901 og i klaver i 1904. Lili begynte å studere komposisjon først med hennes søster, Nadia, og så videre med Georges Caussade. Hun jobbet veldig hard når hennes skjøre helse tillot det, og i 1912 debuterte hun som komponist. Samme år bestemte hun seg for å delta i Prix de Rome, en anerkjent stipend som skulle deles ut til utøvere av alle kunstarter. Hun når finalen, men på grunn av dårlig helse måtte hun trekke seg fra konkurransen. I 1913 melder hun seg på nytt i konkurransen som hun vinner denne gangen med 31 av 36 stemmer, bare 19 år gammel. 
     Lili Boulanger's seier i Prix de Rome ble et vendepunkt i hennes karriere. Som den første kvinnelige vinneren av musikken Prix de Rome, fikk hun ganske mye oppmerksomhet i pressen.
 Til tross for hennes dårlige helse, hennes opphold i Roma den mest produktive i hennes liv. 
     Ikke lenge etter hennes død, Camille Mauclair, venn og samarbeidspartner av hennes eldre søster oppsumerte Lili Boulangers karriere: “dette barnet kunne ikke ha rukket å kjenne livets virkelighet og lidenskap. Tross dette, gjennom hennes stemningsfulle fantasi, ga hun dem et sterkt og flott uttrykk". 
Forankret i den franske tradisjonen, spesielt Fauré og Debussy, hennes musikk er et særpreget bidrag til den tidlig 1900 tallets musikk. Selv om hun levde bare 24 år,  hennes verk har allerede en tydelig stemme. Hadde hun levd lengre, ville Lili Boulanger uten tvil ha blitt en av de største komponistene i musikkhistorien. 

Kilde:
© Caroline Potter, 2006, Nadia and Lili Boulanger. Ashgate Publishing Limited
ISBN–13: 978–0–7546–0472–3

You may also like

Back to Top